logotype

Sponsoring VOL verlichting

Namens ons gilde willen we Bas Wagemakers van VOL Verlichting Leende bedanken voor het schenken van de mooie verlichting onder onze vernieuwde terras overkapping.

Bas Bedankt!bf7b687f 8a76 41b3 a802 28bef187314f

Prijzenregen voor de Jong Schut

LEENDE - Op zondag 21 mei heeft het Gilde St. Catharina en St. Barbara uit Leende, beter bekend als de Jong Schut, mee gedaan aan het vrij gildefeest bij het St. Jorisgilde te Oirschot. Zij organiseerden een groots gildefeest waaraan meer dan 50 gilden en schutterijen uit zowel de directe omgeving als ver daarbuiten deelnamen.

De dag begon onder de stralende zon met een mooie optocht met slangendefilé op het hoofdterrein. Daarna volgde de massale opmars met de vendelhulde door alle aanwezige gilden. Wat weer een indrukwekkend moment van de dag was. Na de opening met de gebruikelijke toespraken van onder andere de burgemeester van Oirschot en de Kringvoorzitter van Kring Oirschot konden de wedstrijden beginnen.

Op de diverse onderdelen werd er flink gestreden om het edelmetaal. Daarnaast was het een gezellig samenzijn bij de feesttent, waar het een groot gebroederlijk feest werd. Dit feest werd tijdens de prijsuitreiking alleen maar groter.

De uitslag was als volgt:

Optocht grote gilden: 1e prijs

Standaardrijden optocht: Stefanie Boon 1e prijs

Standaardrijden veld: Stefanie Boon 1e prijs

Vendelen Jeugd t/m 12 jaar: Yvonne Jutten 1e prijs

Vendelen Jeugd 13 t/m 15 jaar:

Joris van Dijk 1e prijs

Joep Jutten 2e prijs

Groepsvendelen jeugd: 1e prijs

Groepsvendelen senioren 6+: 1e prijs

Vendelen vaandelklasse z.a: Erik van Happen 1e prijs

Trommen Jeugd:

Denise Jutten 2e prijs

Demi van den Broek 3 prijs

Trommen klasse A: Danny Looijmans 1e prijs

Trommen klasse U: Coen Heijmans 1e prijs

Groepstrommen klasse A: 1e prijs

Schieten viertallen: 2e prijs

Schieten personeel:

Erik van Happen 2e prijs

Johan Meevis 3e prijs

Met deze uitslag kon de dag niet meer stuk. Het gilde keerde tevreden met de bus huiswaarts, waar bij het gildehuis het feestje nog even voort gezet werd.

Nieuwe koning De Jong Schut

LEENDE - Iedere drie jaar wordt er bij het gilde St. Catharina en St. Barbara uit Leende gestreden om de titel koning. Traditioneel gebeurt dat op kermismaandag bij de Jong Schut en maandagmiddag 22 augustus was het dan weer zover. Rob Boullart was tot maandagmiddag de koning van het gilde tot de strijd losbarstte.

Maar liefst dertien deelnemers namen plaats onder het geweer. Rob Boullart plaatste de puist op de schietboom waarna hij als regerend koning het eerste schot loste, gevolgd door pastoor Van Meijl en burgemeester Paul Verhoeven. Na 117 schoten bleek Coen Heijmans (33) de puist naar beneden te hebben gehaald en werd hij voor de komende drie jaar de nieuwe koning.

In de voetsporen van vader Mike Heijmans die in 2007 koning werd bij de Jong Schut mag nu zoon Coen zich koning noemen. De blijdschap was van zijn gezicht af te lezen toen de puist naar beneden kwam. ''Mijn zoontje riep vanmorgen in de optocht al dat ik de nieuwe koning zou worden. Hij had nog gelijk ook'', zegt een trotse Coen. Traditiegetrouw rennen de jonge leden van het gilde naar het huisadres om daar bekend te maken dat de nieuwe koning bij hen in de straat woont. Saillant detail is dat ook de koning van Schutterij St. Jacob en St. Anna in dezelfde straat woont.

Vanavond zal Coen thuis officieel worden geïnstalleerd als koning en neemt het gilde nog een lekker pilsje op Lind Kermis bij café Roothans. Ook de jeugd was actief en schoot de wedstrijd met de buks om het pastoor De Vries wisselschild. Na het tellen van de punten bleek Joris van Dijk de winnaar en mag hij de troffee het komende jaar in zijn bezit houden.

Jaarvergadering bij de Jong Schut

Op vrijdag 3 maart hield het Gilde St. Catharina en St. Barbara uit Leende haar jaarlijkse jaarvergadering. In het drukbezochte gildehuis werd de vergadering geopend door de Regerend Deken Erik van Happen. Hij heette iedereen van harte welkom alvorens de vergadering van start ging. Na tien jaar als beheerder van het Gildehuis had Marcel Smits aangegeven het stokje graag over te dragen. Hij stelde zich daarom niet meer beschikbaar als bestuurslid, zijn plaats werd overgenomen door Michel van den Bogaart. De taak als beheerder van het Gildehuis werd overgenomen door Ad Kees.

Erik van Happen bedankte Marcel voor zijn vele jaren van inzet en het vele werk wat hij voor het Gildehuis en het Gilde gedaan heeft. Als dank werd Marcel namens alle leden van het Gilde een mooi draagschild aangeboden.

Tijdens het verdere verloop van de vergadering werden er nog diverse onderdelen besproken. Zoals ook het programma van het komende jaar. Het Gilde doet dit jaar mee aan maar liefst drie grote Gildedagen. Te weten het vrij Gildefeest op 21 mei te Oirschot, de Kringgildedag op 5 juni bij het Evoluon te Eindhoven en als hoogte punt het Landjuweel op 3 september te Soest waar maar liefst tussen de 100 en 120 Gilden en Schutterijen uit Brabant, Gelderland en Limburg deelnemen.

Coen Heijmans nieuwe koning

Coen Heijmans met het 117 de Schot nieuwe koning van de Jong schut

2023  Gilde st. Catharina en st. Barbara Leende