logotype

Nieuwe koning De Jong Schut

LEENDE - Iedere drie jaar wordt er bij het gilde St. Catharina en St. Barbara uit Leende gestreden om de titel koning. Traditioneel gebeurt dat op kermismaandag bij de Jong Schut en maandagmiddag 22 augustus was het dan weer zover. Rob Boullart was tot maandagmiddag de koning van het gilde tot de strijd losbarstte.

Maar liefst dertien deelnemers namen plaats onder het geweer. Rob Boullart plaatste de puist op de schietboom waarna hij als regerend koning het eerste schot loste, gevolgd door pastoor Van Meijl en burgemeester Paul Verhoeven. Na 117 schoten bleek Coen Heijmans (33) de puist naar beneden te hebben gehaald en werd hij voor de komende drie jaar de nieuwe koning.

In de voetsporen van vader Mike Heijmans die in 2007 koning werd bij de Jong Schut mag nu zoon Coen zich koning noemen. De blijdschap was van zijn gezicht af te lezen toen de puist naar beneden kwam. ''Mijn zoontje riep vanmorgen in de optocht al dat ik de nieuwe koning zou worden. Hij had nog gelijk ook'', zegt een trotse Coen. Traditiegetrouw rennen de jonge leden van het gilde naar het huisadres om daar bekend te maken dat de nieuwe koning bij hen in de straat woont. Saillant detail is dat ook de koning van Schutterij St. Jacob en St. Anna in dezelfde straat woont.

Vanavond zal Coen thuis officieel worden geïnstalleerd als koning en neemt het gilde nog een lekker pilsje op Lind Kermis bij café Roothans. Ook de jeugd was actief en schoot de wedstrijd met de buks om het pastoor De Vries wisselschild. Na het tellen van de punten bleek Joris van Dijk de winnaar en mag hij de troffee het komende jaar in zijn bezit houden.

2023  Gilde st. Catharina en st. Barbara Leende