logotype

Bestuur

Het bestuur van het gilde noemt men de overheid. De overheid van tegenwoordig ziet er toch iets anders uit dan vroeger.

In vroegere tijden bestond de overheid uit een Deken, Overman, oude Deken, oude Overman, Koning, Kapitein en Vaandrig. Als men een keizer had, dan zat deze ook automatisch in het gilde. Dit gold ook voor de ouderlingen. Met ‘oude deken en oude overman’ worden de deken en de overman van het voorgaande jaar bedoeld.

Door de jaren heen is er heel wat verandert bij het bestuur, in het begin van de twintigste eeuw had men ook nog een oude en een jonge deken. Later is de overman verdwenen en zo ook de oude en de jonge deken. De deken is veranderd in Regerend Deken, deze kreeg er een Deken-schrijver en een Deken-schatbewaarder of Deken-penningmeester bij.

Het bestuur bestaat op dit moment uit:

Regerend Deken 

Erik van Happen

Deken-schrijver

Coen Heijmans

Deken-Penningmeester

Wim van de Broek

Deken

Sander van Asten

Deken

Danny Looijmans 

Deken

Ad Kees                      

Deken

Michel van den Bogaart
   

Ere-Deken

Gradus van Happen                                                                 

Kapitein

Frank van Dijk

Vaandrig

Wim van de Broek

Koning

Coen Heijmans

Een voorbeeld van de overheid uit vroegere tijden:

Anno 1745 Den 30 juliús is Peter van Engelen als Venderick aengenomen met Konsent van sijn broeder Wilhelmús Van Engelen als out vandrager ende Keijser ende belooft daer voor te geven 3 halfe tonne bier op Dato betalt Wilhelmus Van Engelen als Keijser, Francis van Laerhoven als konink, Jacobus smúlders deeken, Jan van Lieshout als deken, Jacobús maes overman Peter Engelen overman, Hendrik van Asten als kappeten

 

2024  Gilde st. Catharina en st. Barbara Leende