logotype

Gildehuis

Waarom een eigen Gildehuis?

Door de vernielzucht achter op het sportpark van onze houten schutsbomen werd het voor ons onmogelijk om dit telkens te herstellen. Ook voldeden deze bomen niet meer aan de nieuwe milieueisen. Hierdoor werden we genoodzaakt om zogenaamde kogelvangers te plaatsen.

Het toenmalige bestuur van de Gemeente Heeze-Leende stelde toen voor om deze nieuwe kogelvangers te plaatsen achter de gemeente schuur aan de loofvennen. Dit was voor ons een fijne locatie, een betere sociale controle op het terrein.

Dit was maar voor korte duur, vanwege de geluidshinder tijdens het schieten werden we wederom genoodzaakt om te verhuizen.

Toen kregen we ons huidige terrein aangewezen. Dit is een zeer mooie locatie met veel mogelijkheden.

Maar waarom dan een eigen Gildehuis? Voorheen werd er altijd bij de mensen thuis geoefend. Ook was dan het vendelen en trommen/bazuinblazen apart. Dit was niet altijd ideaal en ging ook niet voor altijd.

Mede door de grote groei van het aantal jeugdleden werd een eigen lokaal practischer. Daarbij kwam ook nog eens dat op 31 december 2006 ons toenmalige Gildehuis, Café - Zaal Olympia haar deuren sloot.

Al met al is het bouwen van een eigen Gildehuis toch wel van groot belang voor ons Gilde. Door er samen de schouders er onder te zetten hopen wij ons doel te kunnen verwezenlijken.

Ons motto is dan ook:

“De Jong Schut bouwt aan haar toekomst”

Het plan:

Het Oefenlokaal / clubhuis, met een omvang van 16 bij 8 meter, komt te staan in een boom- en grasrijke omgeving tussen de akkers. Dit is een reden geweest om tijdens het ontwerpen van het gebouw te proberen om het goed in de natuur/omgeving te laten passen. Het heeft dan ook een karakteristiek uiterlijk gekregen. Dit ook mede door de keuze van de te gebruiken materialen en de afwerking van het gebouw. Bijvoorbeeld de luiken bij de ramen geeft je een landelijk gevoel.

Zo ook als het gilde, geeft het totale plaatje je iets dat naar het verleden reikt, maar toch heel modern en bij de tijd is.

Het clubhuis biedt de ruimte om er de jeugdleden te leren trommen, bazuinblazen en te vendelen. Ook kan het hele gilde hier gebruik van maken tijdens een (schiet) wedstrijd of een andere bijeenkomst van het gilde.

Het clubhuis bestaat uit een oefenruimte/-zaal met een oppervlakte van 90 vierkante meter. Vanuit de zaal kan men naar de toiletten. Langs de toiletten is er een bergingsruimte. Aan het gebouw komt over de hele lengte een terras van 3,5 meter diep.

2023  Gilde st. Catharina en st. Barbara Leende